JAIL JOB EVE – WILDFIRE

Artiest info
Website
facebook
Label: Haensel & Gretell / MIG

De naam van de groep die ons het album “Wildfire” aflevert intrigeerde ons al van bij de eerste keer dat we hem onder ogen kregen. Eerst dachten we dat ‘Jail Job Eve’ een pseudoniem was voor een dame met een duister of misdadig verleden. Maar dat bleek niet helemaal te kloppen want wat dieper grasduinen op het wereldwijde web leerde ons dat ‘Jail Job Eve’ een groepsnaam is van een vijfkoppige formatie uit Duitsland die opereert vanuit de stad Osnabrück in de deelstaat Nedersaksen.

De bandleden komen echter vanuit diverse hoeken van Duitsland en ze verzamelden zich rond de dynamische zangeres Victoria Semel. Zij is samen met organist Jens Niemann eveneens verantwoordelijk voor het schrijven van de songteksten en de muziek bij de nummers werd door beiden gecreëerd, samen met de drie andere groepsleden: bassist Tim Beckers, gitarist Benedikt Schlereth en drummer Josef Röhner.

In 2018 verscheen het album “The Mission” van ‘Jail Job Eve’, een plaat met stevige rocknummers die gekruid waren met klanken ontleend uit de bluesmuziek. De debuutplaat van de sinds 2013 muziek spelende formatie was een EP en verscheen in 2015 onder de titel “Bird Of Passage”. “Wildfire” is de opvolger van “The Mission” en bevat tien nieuwe nummers van deze Duitse groep. De mooi getekende stripfiguren op de vier zijden van het cd-hoesje maken allemaal deel uit van een fantasiewereld die de groep heeft laten ontwerpen door de creatieve tekenaar Sebastian Jerke.

De onderwerpen die de band in hun songs aan bod laten komen zijn sociaal geïnspireerd en verhalen over sexisme, klimaatverandering, vredig protest tegen alle onrecht in de wereld en ook de LGBTQ-problematiek (lesbian, gay, bi-seksualiteit, transgender, queer) wordt aangekaart. Er is dus duidelijk geen enkel taboe wat betreft thema’s voor hun songs. Dat ze al die nummers hier op een luide sound presenteren houdt de luisteraar alert en eist hun aandacht de hele tijd op.

Openingstrack “Down The Rabbit Hole” zet de toon voor de rest van dit album zoals u hier ook zelf kunt vaststellen via de twee video’s van de nummers “Lost” en “Mid-Flight” bij deze recensie. De zoektocht naar een rustpunt op deze plaat is tevergeefs, maar het tempo gaat wel een heel klein beetje naar beneden in de song “Hit Me With A Lightning”, “Keep It Quiet” en in de albumtiteltrack “Wildfire”. Fans van Nederlandse rockers genre Anouk of ‘Within Temptation’ maar ook van seventiesrockgroepen als ‘Deep Purple’ en ‘Led Zeppelin’ zullen de muziek op dit nieuwe album van ‘Jail Job Eve’ zeker ook op prijs kunnen stellen.

(valsam)